Psikolojik Makaleler

Psikolojik Bilgi ve makalelerle günlük hayatınızda karşılaştığınız durumları farklı bir bakış açısıyla görün. Bilgi dağarcığınızı geliştirin ve günlük yaşantınızda kullanın.

11 Mart 2019

0 REHBERLİK SERVİSİ NEDİR NE DEĞİLDİR


Rehberlik Nedir?
   
 Rehberlik; bireyin kendini tanıması, anlaması, gizil güçlerini ortaya çıkarmasını sağlayarak kendini gerçekleştirmesi amacıyla yürütülen sistematik ve profesyonel yardım sürecidir.

Rehberlik Servisinin Doğası ve İlkeleri
     İnsan saygıya değer bir varlıktır. Her birey saygıyı hak eder ve değerlidir. Rehberlik servisinin doğasında insan vardır ve öğrenci merkezli olarak işlevini sürdürür.
Rehberlik servisinin temelinde iki ilke vardır. Bunlar; gizlilik ve gönüllülük ilkeleridir.
Gizlilik ilkesi: Rehberlik servisi, bireylerin özel veya genel sorunlarını anlattıkları ve bu sorunlarını çözmek için gayret gösterdikleri yerlerdir. Bu özel durumlar rehberlik servisinin gizlilik ilkesiyle koruma altına alınmıştır. Anlatılan olay veya durum başka bir insanın veya olayı anlatan kişinin canını tehlikeye atmıyorsa veya suç unsuru teşkil etmiyorsa rehberlik servisi bu bilgileri bünyesinde tutarak kimseyle paylaşmaz.
Gönüllülük ilkesi; rehberlik servisi tüm okul bireyleri için vardır. Öğrenciler arasında cinsiyet ayrımı yapılamaz. Gönüllü olarak gelen ve herhangi bir probleminde yardım isteyen her danışan rehberlik servisinden yararlanabilir. Hiç kimse rehberlik servisine zorla getirilemez ve anlatmaya gönüllü değilse bir olay veya durumu anlatması için zorlanamaz.


Hangi Konularda Rehberlik Servisinden yardım alınmalıdır?
     Rehberlik servisinden alınacak yardım süreci üç başlık altında toplanmaktadır.
Bunlar;
Eğitsel rehberlik, mesleki rehberlik ve kişisel rehberliktir.

Eğitsel Rehberlik: Verimli ders çalışma teknikleri, sınav kaygısı, test çözme teknikleri, motivasyon kaynakları, zamanı etkin kullanamama gibi konularda alınan yardımdır.
Mesleki Rehberlik: Üst öğrenim kurumları hakkında bilgi edinme, meslek seçimi, meslek tanıtımları, alan seçimi, hedef belirleme, ilgi ve yetenekler hakkında bilgi edinme ve kendini tanıma gibi konularda alınan yardım sürecidir.
Kişisel Rehberlik: Aile ile ilgili sorunlar, arkadaşlık sorunları, okulla alakalı diğer sorunlar, maddi sorunlar, özel ilgi gerektiren sorunlarda alınan yardım sürecine kişisel rehberlik denir.

Rehberlik Servisi Ne Değildir?
  • Rehberlik, bireye tek yönlü olarak doğrudan doğruya yapılan bir yardım değildir.
  • Rehberlikte bireye acıma duygusuyla yaklaşma, onun sorunlarını onun adına çözme gibi bir anlayış yoktur.
  • Rehberlik, bireyin sadece duygusal yanı ile ilgilenmez. Duygu durumun altında yatan nedenleri araştırır.
  • Rehberlik, bir disiplin görevi değildir, yargılamaz ve ceza vermez.
  • Rehberlik, her sorunu hemen çözebilecek sihirli bir değneğe sahip değildir.
  • Rehberlik hizmetleri sadece sorunlu öğrencilere yapılan bir yardım değildir.
Ergenlik dönemi;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder